Om oss

Arkösunds Hotell ligger längst ut i den fantastiska östgötaskärgården med Arkö som närmaste granne – på andra sidan den smala ön är det öppet hav med Baltikum bara 150 km längre österut. Hotellet byggdes 1895 när köpmännen i Norrköping upptäckt Arkösund och börjat bygga sina ståtliga grosshandlarvillor – flera av de vackra villorna ligger fortfarande granne med hotellet.

Ett modernt skärgårdshotell

Med 125 år på nacken har det anrika hotellet bytt skepnad vid flera tillfällen. Från att från början enbart ha erbjudit boende har Arkösunds Hotell utvecklats till ett modernt skärgårdshotell med bekväma rum och ett kök som erbjuder gott käk lagat med kärlek. Köket skapar ofta sina rätter med lokalt producerade råvaror – fisk, fågel, kött och grönsaker. Vi ser vårt kök som en skapande plats där vi gärna bjuder in både vänner och inspiratörer för att erbjuda spännande matupplevelser.

Karin Elebring och Thomas Hallgren. Foto: Peter Holgersson

Arkösunds Hotell – en del av Östgöta kök

Arkösunds Hotell drivs sedan 2016 av oss på Östgöta Kök. När vi fick möjligheten att ta över verksamheten blev vi så himla glada. Att få ta väl hand om våra kunder hade redan varit en drivkraft för oss i ett decennium. Plötsligt hade vi blivit med hotell, vilket gav oss en helt ny möjlighet att finnas där för våra gäster under en hel vistelse. Från middagens alla rätter, via nattens mjuka dun, till solen som myser in genom fönstret med löfte om morgonkaffet. Vi älskar att visa våra gäster all vår omtanke, vilken kan vara aktiviteter och upplevelser, eller tid för lugn, ro och harmoni.

Men vad är Östgöta kök?

Östgöta Kök grundades av oss, Thomas Hallgren och Karin Elebring, med en ide om att göra Östgötsk mat när den är som bäst.

Vi älskar god mat. Mat som grundar sig på kärlek till utvalda råvaror, gärna från gårdarna på den bördiga östgötaslätten. I femton års tid har det varit vår filosofi, och den har genomsyrat varje koncept vi har utvecklat under åren. Vi vill erbjuda dig utsökt regional mat.
I våra restauranger, på kontoret, på en enslig skärgårdsö för två eller i stora salar till hundratals hungriga gäster. Oavsett när, var och hur du avnjuter vår mat tullar vi aldrig på det vi tycker är viktigast av allt – mat lagad från grunden. Med de bästa råvarorna. Och med kärlek.

Råvara

För oss på Östgöta kök är det en självklarhet att välja råvaror utifrån ursprung och kvalitet.
Vi arbetar gärna med lokala producenter, där hantverket fortfarande är viktigt, som hos; Visätter, Ormsätter, Rodga Säteri, Finnö Fisk, Orga kvarn med flera. Leverantör helt utifrån säsong och via vår lokala grossist Bondens får vi löpande information om aktuella råvaror.

Vi tänker grönt och jobbar kontinuerligt med att välja råvaror som ger så litet miljöavtryck som möjligt. Vi ser det även som väldigt viktigt att minska konsumtionen av kött/fisk och fågelprotein och vi sätter därför det gröna alternativet i förrummet, med det menar vi att proteinet ska vara ett tillbehör och inte tvärt om. Det utan att ge pekpinnar.

Hantverk

Med skickligt hantverk levererar vi en produkt där mat och dryck i kombination av fantastisk service blir en upplevelse som sticker ut. Vi producerar allt för hand, som till jul då vi handrullar köttbullar av cirka 1 ton färs. För att inte tala om alla ägg och räkor som skalas. All matlagning sker för hand med hjärta.

Omtanke

För oss betyder omtanke allt. Omtanke mot våra gäster som får dem att känna sig speciella. Omtanke mot oss själva och våra medarbetare som gör att vi är en bra medmänniska och arbetsgivare. Även omtanke om vårt klimat och vår framtida värld, vilket för oss innebär att vi ogärna jobbar med plast och att allt engångsmaterial skall vara fullt komposterbart.